Blog kulinarny. Różowy ;-)

Pizza z rukolą

Składniki:

Ciasto:

• 200g mąki
• ciepła woda
• 12g drożdży
• łyżeczka soli
• 1,5 łyżki oliwy


• starty ser
• rukola
• szynka szwarcwaldzka

Przygotowanie:

  • Drożdże kruszymy do miski, powoli dodajemy cukier (ok. 1,5 łyżeczki), mieszamy do uzyskania płynu. Następnie należy dodać dwie łyżeczki ciepłej wody i płaską łyżeczkę mąki (z 200g), jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, trzeba dosypać trochę mąki. Całość odkładamy na 20-30 min w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
  • W międzyczasie w drugiej misce mieszamy pozostałą mąkę z łyżeczką soli. Dolewamy ok 115 ml ciepłej wody, oliwe i całość mieszamy. Dodajemy zawartość poprzedniej miski i zagniatamy ciasto. Całość formujemy w kulkę i oprószamy mąką. Zostawić przykryte przez ok 1h w ciepłym miejscu.
  • Gdy ciasto będzie gotowe, wykładamy je do formy, wcześniej posypanej lekko mąką, podpiekamy ciasto w 175 st. aż lekko się zarumieni. Następnie można ciasto posmarować sosem pomidorowym z ziołami (np. keczup + koncentrat + zioła prowansalskie) i nakładamy wybrane składniki. Ja dodałam rukolę, szynkę szwarcwaldzką, pomidorki koktajlowe i ser.
  • Pieczemy w 200 st. niecałe 30 min.