Blog kulinarny. Różowy ;-)

Ciastka z rodzynkami

Składniki, 16 sztuk:

• 100 g mąki
• 50 g płatków owsianych
• 50 g mielonych migdałów
• 100 g brązowego cukru
• 110 g masła
• 50 g rodzynek
• 1 jajko
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 st. C.
  • W małym garnku rospuścić masło, ale trzeba uważać by go nie przypalić
  • Jajko rozbełtać widelcem
  • W misce wymieszać wszystkie składniki suche: płatki owsiane, mąkę, mielone migdały, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia
  • Do suchych składników wlać roztopione masło, wymieszać, dodać rozbełtane jajko. Całość ponownie wymieszać. Na sam koniec do masy dodać rodzynki.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką porcję ciasta, lekko je spłaszczając. Należy pamiętać o odstępach pomiędzy ciastkami, bo podczas pieczenia trochę urosną.
  • Blachę z ciasteczkami wstawić na 15 min do piekarnika
  • Po upieczeniu ciastka będą miękkie, ale jak wystygną stwardnieją.